Aυλή Mεζεδοπωλείον | Φάρσαλα 2022

  • Έτος :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Το έργο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του μεζεδοπωλείου-ψητοπωλείου «Αυλή» στην πόλη των Φαρσάλων κοντά στο πάρκο του Απιδανού ποταμού. Καθότι η υλοποίηση ξεκίνησε την covid-19 περίοδο πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το εξωτερικό περιβάλλον στο σύνολό του. Βασιζόμενοι σε αυτό, έγινε μία προσπάθεια στοιχεία και υλικά που μπορεί κανείς να συναντήσει στον εξωτερικό χώρο να μεταφερθούν στο εσωτερικό ώστε να δημιουργηθεί μία «εσωτερική αυλή».

Δεδομένου ότι ο χώρος διαθέτει πατάρι, δόθηκε προτεραιότητα στη διάταξη και τη λειτουργικότητα καθώς και στην προσβασιμότητα ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα. Γι’ αυτό το λόγο η πρόσβαση στο κατάστημα γίνεται από κεκλιμένο δάπεδο με τα τραπεζοκαθίσματα να δεσπόζουν στα δεξιά και τους χώρους εξυπηρέτησης όπως κουζίνα, bar, wc και αποθήκη τροφίμων να βρίσκονται στο βάθος σε ισόγειο και πατάρι. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα φόντο υπενδεδυμένο με παλαιωμένο διακοσμητικό τουβλάκι, ένα bar με στέγαστρο από μεταλλική κυματοειδή λαμαρίνα και επάνω από αυτό μία βιομηχανικού τύπου ανοιχτή σκάλα που απλώνεται κατά μήκος όλης της πλευράς.

Με αυτή τη σύνθεση ο διαθέσιμος χώρος εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο και η κίνηση του προσωπικού από κουζίνα και bar προς το χώρο εξυπηρέτησης διευκολύνθηκε σημαντικά. Ο τρόπος που διαρθρώθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα με τα stand στο πίσω μέρος και τα χαμηλά τραπέζια και τα παγκάκια στο μπροστά τμήμα δίνει σε όλους τους καθούμενους το πλεονέκτημα της θέας του πάρκου αλλά και της οπτικής περιπλάνησης στο χώρο γενικότερα.

Η σύνθεση των χρωμάτων και υλικών ενίσχυσαν τη δημιουργία της «εσωτερικής» αυλής. Έγινε χρήση παλαιωμένου τούβλου και εμφανή σκυροδέματος στην τοιχοποιία καθώς και μεταλλικών διακοσμητικών τύπου λαμαρίνας και συρματοπλέγματος σε υφή σκουριάς. Το δάπεδο στρώθηκε με πλακάκι τύπου κυβόλιθο πάνω από το οποίο δεσπόζουν τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα προσδίδοντας έτσι την απαραίτητη ζεστασιά στην ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην σύνθεση της οροφής με μία κατασκευή από ξύλο, σχοινί και κρεμαστές γλάστρες με τεχνητά φυτά.

Ανάμεσα στην σύνθεση της οροφής σημαντικό ρόλο έχει ο φωτισμός με στρόγγυλες κρεμαστές λάμπες που προσομοιάζουν φωτιστικά εξωτερικού χώρου. Τέλος, η πρόσοψη διαχειρίστηκε με αντίστοιχη φιλοσοφία καθώς δημιουργήθηκαν ανοίγματα με τόξα στην κορυφή τους, επενδύθηκε με παλαιωμένο διακοσμητικό τούβλο και εμπλουτίστηκε με διακοσμητικά μεταλλικά ρολά που έρχονται να καλύψουν τα ανοίγματα.

Τα υλικά και οι υφές που χρησιμοποιήθηκαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του μεζεδοπωλείου στοχεύουν στην εμπειρία μίας εσωτερικής αυλής που θα ενώσει εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον με κοινό στόχο την άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα.

ΕΤΟΣ OΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

2022

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Φάρσαλα

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΟΥ

Θοδωρής Αρσενόπουλος & Θεοδώρα Σαατσάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

Γιάννης Αρσενόπουλος

SHARE PROJECT