Πολυκατοικία | Φάρσαλα 2011

ΕΤΟΣ OΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ

2011

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Φάρσαλα

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΟΥ

Θοδωρής Αρσενόπουλος,
Aπόστολος Αρσενόπουλος, Θεοδόσης Μερτζανίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

Γιώργος Φάκαρος

SHARE PROJECT
  • Έτος :
  • LOCATION :
  • CATEGORY :
  • CREATIVE DIRECTOR :
  • VISUALIZATION :

Με την διάσπαση αυτή δημιουργήθηκαν απομακρυσμένα διαμερίσματα με μεγαλύτερη ιδιωτικότητα. Το κάθε κτίριο αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα τα οποία κλιμακώνονται σε τρείς ορόφους με τον πρώτο να έχει δύο διαμερίσματα έκτασης  40,00- 90,00m² και τον δεύτερο και τρίτο από ένα οροφοδιαμέρισμα έκτασης 115,00m². Οι κατόψεις τους  ποικίλουν και σχεδιάστηκαν με κύριο γνώμονα την λειτουργικότητα τους και την εξυπηρέτηση των επιθυμιών του κάθε ιδιοκτήτη. Τρία υπνοδωμάτια, λουτρό και w.c., αποθήκη που έχει πρόσβαση μόνο από την κλειστή κουζίνα και ενιαίος χώρους καθιστικού είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των μεγάλων διαμερισμάτων ενώ τα μικρότερα διαφοροποιούνται έχοντας ένα δωμάτιο λιγότερο με ενιαίο χώρο κουζίνας- καθιστικού.

 

Το κτίριο βρίσκεται στην πόλη των Φαρσάλων σε ελεύθερο περιμετρικά τριγωνικό οικόπεδο έκτασης 650,58m². Περιλαμβάνει οχτώ διαμερίσματα τα οποία κλιμακώνονται στους τρεις ορόφους του, ισόγειο σε pilotis και υπόγειο όπου βρίσκονται θέσεις στάθμευσης και αποθηκευτικοί χώροι αντίστοιχα. Η τριγωνική μορφή και θέση του οικοπέδου μέσα στον ιστό της πόλης καθώς και το οδικό δίκτυο που το αγκαλιάζει περιμετρικά είχε ως αποτέλεσμα την μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της κάλυψης του.  Έτσι σχεδιάστηκαν δύο κτίρια Α και Β, με κεντρικό πυρήνα τον χώρο του κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα.

Τα ανοίγματα στις όψεις του κτιρίου σε συνδυασμό με τους μεγάλους εξώστες που αποτελούν προεκτάσεις των διαμερισμάτων δίνουν την δυνατότητα στους κατοίκους να έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και να απολαμβάνουν την θέα που προσφέρει ο ανοιχτός ορίζοντας. Η ελεύθερη διάταξη του κτιρίου βοηθά στον σωστό φωτισμό και αερισμό του καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας . Οι λευκοί εξώστες με την κάθετη σύνδεση μεταξύ τους καθώς και οι τέσσερις κατακόρυφες κόκκινες λωρίδες δίνουν μια αίσθηση ζωντάνιας στο κτίριο αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κύριο όγκο του.